​Avrupa Yetim Eli'nden Somali'de katarakt ameliyatları

​Avrupa Yetim Eli’nden Somali’de katarakt ameliyatları

Uluslararası Yardım Kuruluşu Avrupa Yetim Eli, Somali'de gözleri görmeyen 30 kişiye katarakt ameliyatı yaptırarak yeniden görmelerini sağladı.

Dünyadaki yetim, fakir, mazlum ve mustazafların yardımına koşan Uluslararası Yardım Kuruluşu Avrupa Yetim Eli, Somali’de gözleri görmeyen 30 kişinin katarakt ameliyatını yaptırarak yeniden görmesini sağladı.

Avrupa Yetim Eli, katarakt projesi çerçevesinde Somali’de katarakt nedeniyle gözleri görmeyen 30 kişiye ameliyat yaptırıldı. Yapılan başarılı ameliyatlar sonucu yeniden görmeye başlayan Somalililer yardımcı olan hayırseverlere ve aracı olan Avrupa Yetim Eli yetkililerine dua ederek teşekkür ettiler.

Hayırseverlerin bağışlarıyla bu tür çalışmalarına devam edeceklerini dile getiren Avrupa Yetim Eli Yetkilisi, “Sizlerin desteğiyle Somali’de göremeyen 30 kardeşimizin katarakt ameliyatları gerçekleştirdik. Emin olun ki o muhtaç olan insanların duaları almışsınızdır. Katarakt projesi kapsamında Mogadişu’da bulunan (National Eye Hospital) göz hastanesinde yapıldı.” dedi.

Mogadişu’da bulunan kampta bir sağlık ocağına ihtiyacın olduğunu belirten Yetkili, “Somali’de çok yaygın olan katarakt hastası sağlık erişimi olmayan kamplardaki insanlara öncelik verdik. Tüm hastalar oradan getirip ameliyatları yaptık. Bu bahsettiğimiz kamplarda ne sağlık ocağı var ne hastane. O yüzden bir sağlık ocağı kurmanızı talep ediyoruz. Allah sizden ve tüm bağışçılardan razı olsun.” ifadelerini kullandı.

Katarakt nedir?

Katarakt, göz bebeğinin arkasında bulunan ve görmeyi sağlayan doğal göz merceğinin saydamlığını kaybederek matlaşmasıdır. Başka bir deyişle görüşün, buğulanmış bir camın arkasından bakıyormuşçasına bozulmasıdır.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünyada 285 milyon insanın görme bozukluğu çektiği, 100 milyonunun ise katarakt rahatsızlığı olduğu belirtildi.

Katarakt neden Afrika’da çok yaygın görülüyor?

Afrika’da sıcak hava, beslenme ve iklim şartları sebebiyle pek çok insan genç yaşta katarakt olarak görme yeteneğini yitirmektedir. Göz doktoru sayısının yetersizliği de buna eklenince özellikle kırsal kesimlerde birçok hasta, ameliyat olamadan karanlığa mahkûm yaşamaktadır. (Mehmet Sait Çelik –İLKHA)